Gyakori kérdések

Milyen lencsét válasszak?

Napjainkban a műanyag lencsék optikai minőségükben semmilyen szempontból nem maradnak el az üveg lencséktől. Súlyuk azonban akár a fele, harmada is lehet az üveg lencsékhez képest, ezért a műanyag lencse kisebb súllyal támaszkodik az orrunkra.

A műanyag jobban karcolódik, mint az üveg?

Igen, de minden műanyag lencsére rendelhetünk felületkeményítést. Léteznek már 3x, 5x karcállóbb kemény rétegek. Ezzel az ellenálló képessége nő meg jelentősen, bár soha nem lesz a felülete olyan kemény, mint egy üvegé

Mit jelent a tükröződéscsökkentő bevonat?

Közismert, hogy az átlátszó anyagok, ─ mint az ablaküveg vagy a szemüveglencse ─ a fénynek csak egy részét engedik át, a többit pedig visszatükrözik. A tükröződéscsökkentő ─ antireflex ─ réteg a minimálisra csökkenti a fényvisszaverődést, vagyis a lencsék csillogását. Minél jobb egy tükröződéscsökkentő réteg, annál kevésbé csillog a lencse.

Mit jelent a kék fény?

Az LCD és LED számítógépek, TV képernyők, okostelefonok, táblagépek és GPS készülékek kék fényt bocsátanak ki (high energy visible light). Mivel ezen eszközök képernyőminősége folyamatosan javul, az általuk kibocsátott kék fény mennyisége is folyamatosan nő.
Annak ellenére, hogy a kék fény önmagában természetes jelenségnek számít – a napfény is tartalmaz kék fényt, illetve segít, hogy ébren maradjunk – túlzott mennyiségben olyan mellékhatásokat eredményezhet, mint a szem megerőltetése és a szemfáradtság.

Monitor előtt milyen szemüveget viseljek?

Köztudott, hogy a számítógép monitorja előtt végzett munka a szemünket fokozottan igénybe veszi. A műanyag lencsékre felvihető monitornéző bevonat, amely semlegesíti a kék fényt. Hosszú távon kényelmesebb lesz, nem fárasztja annyira a szemet, kontrasztosabbá teszi a látást.

Miben különböznek az egyfókuszú és a többfókuszú lencsék?

Az egyszerű szemüveglencséket egyfókuszúnak, a bifokális és a progresszív lencséket pedig többfókuszúnak nevezzük. A második csoportba tartozó lencséket úgy kell elképzelni, mintha kettő vagy több egyfókuszú lencséből készítenénk egyet, aminek távolra és közelre más-más dioptria értéke van.
Ebből következően egy többfókuszú szemüveggel helyettesíthetünk egy közelre és egy távolra használt szemüveget.

Miben különbözik a progresszív (multifokális) és a bifokális lencse?

A bifokális lencse távoli és olvasó része között egy látható választóvonal van, ami a használat során kényelmetlen lehet és viselője életkoráról is árulkodik. Ezzel ellentétben, a progresszív lencse úgy néz ki, mint egy hagyományos, egyfókuszú lencse, viselője mégis tökéletesen lát vele távolra és közelre is.
A lencse másik előnye, hogy nemcsak a távoli és az olvasó távolságban ad éles képet, hanem e két távolság között elhelyezkedő valamennyi tárgyról.

Mit jelent a progresszív munkaszemüveg?

Egy olyan speciális multifokális jellegű lencsét takar, amit nem általános viselésre, hanem asztalnál végzett munkához és szabadidős tevékenységhez fejlesztettek ki.
Ilyen típusú szemüveggel az olvasó távolságtól ─ lencsetípustól függően ─ 1,5-4 méterig terjedő tartományban látunk élesen.

Címkék: